Puževa sluz - Korejska kozmetika za lice - Dewytree
Dewytree Ultra Vitalizing Snail

Puževa sluz

Puževa sluz je vodenasti gel koji sadrži mali udeo (manje od 10% ) glikoprotenskih polimera – velikih složenih molekula koji se međusobno povezuju da bi sluz dala karakteristična svojstva.

Puževu sluz luče žlezde koje se nalaze po celom telu puža, s tim da je najveća žlezda na prednjem delu puževog stopalca. Puževi proizvode sluz kada se odmaraju kako bi se zalepili za podlogu ili stvorili epifragmu – membranski pečat koji pokriva otvor ljuske i štiti puža od spoljnih uticaja dok on iznutra ostaje vlažan.

Puževa sluz, poznata i kao filtrat sekrecije puževa (SSF) ili mucin puževa, prepuna je hranljivih materija kao što su hijaluronska kiselina, glikoprotein, proteoglikani, antimikrobni i bakarni peptidi. Sadrži vitamine A, C, E i B, alfa hidroksi kiseline  – glikolnu, mlečnu, limunsku i maličnu koje deluju kao keratolitici, zbog čega je sluz puža postala revolucionaran sastojak krema za lice.

Puževa sluz u kozmetičkim proizvodima nudi sjajne rezutate budući da hrani i vlaži lice. Mukopolisaharidi, koje sadrži sluz, pružaju duboku hidrataciju, enzimi antiproteaze – sprečavaju razgradnju kolagena i elastina, dok alantoin stimuliše ćelije na regeneraciju.

Kako se dobija puževa sluz?

Vinogradski puž
Vinogradski puž

Kako bi se izolovala puževa sluz pre svega treba da znamo da se za ove namene vrši izolovanje sluzi vinogradskog puža koji nije mlađi od godinu dana. Prilikom izolovanja sluzi puževi ne stradaju, oni se jednostavno stimulišu da proizvedu lučenje na taj način što im se nakapa destilovana voda na stopalo. Nakon što puž izluči svoju sluz, odmaraće bar 2 nedelje dok ne bude bio spreman za novi postupak lučenja.

Upotrba puževe sluzi kroz istoriju

Pužev mucin koristi se u medicini od antičkih vremena. Još je Hipokrat predložio upotrebu puževa smatrajući ga suverenim lekom za lečenje bolova povezanih sa opekotinama, apscesima (gnojnim infekcijama) i drugim ranama.

U 18. veku preporučivali su se različiti preparati od puževa za spoljašnju upotrebu kod dermatoloških poremećaja, ali i za unutrašnju upotrebu, posebno kod ljudi koji imaju simptome povezane sa tuberkulozom i upalom bubrega.

Sedamdesetih godina prošlog veka, čuveni španski onkolog je ispitivao aberacije (mutacione promene) hromozoma nastalih tokom zračenja. Zapazio je da su puževi izloženi zračenju bili potpuno zaštićeni, jer ih je produkovana sluz zaštitila od oštećenja. Hemijskom analizom je dokazano bogatstvo sluzi faktorima rasta, koji stimulišu ćelije na oporavak i sintezu elastina i kolagena.

Ekspanzija kozmetičkih sredstava sa mucinom puža

Poznato je da puževi imaju moć sаmoregeneracije, ali se postavlja pitanje, šta to puževa sluz doprinosi kozmetičkim preparatima koje koristimo i kakva su dejstva ovog „eliksira“?

Svojstva protiv starenja

Prema rečima stručnjaka, dermatologa dr Andre Godoja, sluz puža pomaže ljudskoj koži tako što je hidrira, sprečava starenje, umanjuje bore, ožiljke, tretira suvu kožu i strije, štiti kožu od slobodnih radikala, obnavlja oštećena tkiva i vraća hidrataciju. Pored toga mucin puža ima svojstva protiv starenja.

Efekat koji ima puževa sluz na kožu lica i tela jeste intenzivna regeneracija tj. stimulacija ćelija na rast tkiva kod rana, opekotina, oštećenja kože UV zracima, redukuje bore i ožiljke, strije pa i celulit, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, obnavlja ćelije, hrani i stimuliše ih na deobu.

Moćno sredstvo protiv bubuljica

Puževa sluz je jedan od najboljih tretmna jer sadrži prirodna antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrukuju bubuljice. Pored toga glikolna kiselina koju sluz sadrži, pomaže u sprečavanju izbijanja akni ta taj način što pruža nežan piling kože uklanjajući mrtvu kožu i očistiti pore.

Hidratacija kože

Hijaluronska kiselina koja je deo sastojaka puževe sluzi privlači molekule vode u spoljašne slojeve kože, održavajući je hidriranom. Puževa sluz sadrži 98% vode koja je odlična za suvu kožu jer se bori protiv bora i finih linija.

Protiv ožiljaka i strija

Filtrat puževa ima dve komponente koje podstiču popravku tkiva i podstiču brzo obnavljanje ćelija:

enzimi fibrinolize – za koje se smatra da su ćelijska hrana za kožu i

glikolna kiselina – koja služi kao prirodni piling koji obrađuje ožiljke, fine linije i bore.

Takođe, puževa sluz ima antiinflamatorni i antioksidativni rastvor koji se pokazao neverovatnim u lečenju ožiljaka i akni. Puževa sluz omekšava postojeće ožiljke i oštećena tkiva. Takođe tretira teške ožiljke kao što su ožiljci od bubuljica, hipertrofični ožiljci i ožiljci nakon operacije. Pomaže u uklanjanju mrtvih materijala iz ožiljnog tkiva i podstiče izgradnju novih za regeneraciju ćelija kože.

Alantoin koji se nalazi u ovoj sluzi ubrzava zaceljenje rana, neutrališe ožiljke, smiruje upalu.

Puževa sluz sadrži vrlo malo ili nimalo ulja a korišćenjem krema i seruma sa puževom sluzi ćete videti efekte nakon 2-4 nedelje korišćenja.

Optimalno zdravlje kože

Sluz puževa obezbeđuje vašoj koži moćne količine vitamina A i E, gvožđa, mangana i bakra kao i alantoin koji stimuliše kožu i regeneriše zarastanje, deluje protiv iritacije, a njegovi proteini pomažu u ishrani kože i poboljšavaju njenu strukturu.

Najbolje iz prirode

Ekspanzija proizvoda sa puževom sluzi osvojili su svet. Da bi sastav kozmetike za kožu lica i tela bili kompatabilni i dali sjajne rezultate, uz puževu sluz sastavu krema dodaju se blagotovrne sirovine iz prirode, potpomognuti plemenitim uljima kako bi u konačnom omogućili čudotvoran efekat na našu kožu.

Blagodeti puževe sluzi za suvu kožu

Preparate koji u svom sastavu imaju puževu sluz, osobe sa suvom, osetljivom kožom ili sklonom ekcemima i kuperozi, preporučuje se korišćenjee ovih preparata kao noćna negu. Takođe, u svom sastavu kreme treba da sadrže blagotvorne sirovine na bazi nevena, ruzmarina, lavande, jasmina, badema, kupine, geranijuma, pšeničnih klica, kao i kakaa i ši putera za najbolji efekat kod ovog tipa kože.

Preparati sa puževim mucinom kao spas za masnu kožu

Za kožu koja je masna ili mešovita, sklona problemu sa aknama i proširenim porama, flekama ili ožiljcima, izbor treba da budu kozmetički preparati koji sadrže pored puževe sluzi i jojobu, šargarepu, seme kajsije, divlje ruže, pantenol, tamjan, čajevca, geranijuma, tamjana. Ovako blagotvoran preparat treba korstiti kao dnevnu negu.

Korejska kozmetika – DEWYTREE

Ne može se poreći da korejski brendovi za negu kože vladaju industrijom lepote, zahvaljujući svom besprekornom tipu staklene kože bez pora. Uprkos tome što je to složen ritual, žene koje su isprobale rutinu nege kože zaklinju se u njega. Ali svaki razgovor o korejskoj nezi kože je nepotpun bez pominjanja mucina puževa. Sluz puža ima veliki uticaj u korejskoj industriji nege kože. Tržište je preplavljeno svim vrstama proizvoda kao što su hidratantna krema za lice sa sekrecijom puževa, esencija mucina od puževa, gel krema za oporavak puževa, flasteri za oči od puževa hidrogela, intenzivni serum, maska za lice idr.

Savina prodavnica, kao zvanični prodavac korejskog brenda DEWYTREE vam predstavlja revolucionarnu liniju u nezi kože DEWYTREE Ultra Vitalizing Snail.

Ekskluzivno, samo u našoj prodavnici možete pronaći DEWYTREE proizvode, posebno obogaćene mucinom puža:

DEWYTREE pena za čišćenje lica.

DEWYTREE Ultra vitalizirajuća pena za čišćenje lica na bazi filtrata sluzi puža, predstavlja prvi korak vaše svakodnevne rutine u nezi kože.

Mekana, hidrantna i gusta pena za čišćenje lica sa ekstraktom puževe sluzi, sokom od breze i ekstraktom aloa vere koji pomažu očuvanju vlažnosti kože nakon čišćenja.

DEWYTREE esencijalna voda za toniziranje lica.

Ultra vitalizirajuća esencijalna voda obogaćena filtratom sluzi puža koristi se kao drugi korak u svakodnevnoj rutini. Koristi se tako što se nakon koraka čišćenja nežno utapka na lice.

Ova esencijalna voda dubinski vlaži i podmlađuje kožu, preporučuje se za sve tipove kože. Filtrat iz sluzi puža, zajedno sa sastojcima aloa vere i hijalurionske kiseline, hidrira, omekšava i umiruje suvu i nadraženu kožu, minimizira pojavu sitnih bora, i štiti od spoljašnjih uticaja.

DEWYTREE emulzija za dodatnu prehranu lica.

Kao treći korak vaše nege, nakon upotrebe esencijalne vode, nežno utapkajte na lice Ultra vitalizirajuću emulziju obogaćenu filtratom sluzi puža.

Ova emulzija je kremaste teksture. Dubinski neguje i podmlađuje kožu – savršena je za suvu kožu. Filtrat sluzi puža, zajedno sa ekstraktom aloa vere i nara, hidrira, omekšava i umiruje suvu i nadraženu kožu, minimizira pojavu finih bora i štiti od spoljašnjih uticaj.

DEWYTREE krema za predeo oko očiju.

Ultra vitalizirajuća krema za predeo oko očiju obogaćena filtratom sluzi puža, nanosi se nakon emulzije, lagano tapkajući ili nežno povlačeći domalim prstom od unutrašnje okoloočne regije ka slepoočnici.

Krema za predeo oko očiju je lagane teksture, sa dvostrukim delovanjem: vidljivo prosvetljuje i učvršćuje područje oko očiju. Filtrat sluzi puža, sodijum hijaluronat i adenozin pomažu u eleminisanju tamnih krugova i finih bora oko očiju.

Dewytree krema za lice.

Ultra vitalizirajuća krema obogaćena filtratom sluzi puža definitivno je naš favorit. Nanosi se kao poslednji korak u dnevnoj ili noćnoj rutini nege kože lica.

Ova krema dubinski vlaži i podmlađuje kožu, čineći je zdravijom. Filtrat iz sluzi puža, zajedno sa sastojcima poput humektant betaina i adenozina koji se bori protiv starenja čine kožu lica hidriranom. Ultra Vitalizing snail krema ima umirujuće dejstvo na suvu i nadraženu kožu, minimizira pojavu finih bora i ištiti od spoljašnjih uticaja. Savršena je za hladne zimske mesece.