Bilo da si odlučila da je došlo vreme da čuješ lupanje sitnih stopala po domu, ili te je zakasneli period dočekao pomalo nespremnu, postoji samo jedan način da saznaš da li si u drugom stanju – test za trudnoću.

Da, došlo je vreme da piškiš na štapić stoga nastavi da čitaš i saznaj sve što treba da znaš o tome kako testovi za trudnoću funkcionišu, koliko su pouzdani i koji test je za tebe.

Kako testovi za trudnoću funkcionišu?

Testovi za trudnoću funkcionišu tako što proveravaju da li tvoje telo proizvodi hormon koji se zove hCG, što znači humani horionski gonadotropin (sada možeš videti zašto ga jednostavno zovemo hCG).

Ovaj hormon se proizvodi dok si trudna, zbog čega se ponekad naziva i hormon trudnoće, a kako trudnoća napreduje, hCG se počinje pojavljivati u urinu i krvi.

Hormon trudnoće se može pojaviti u urinu oko nedelju dana pre nego što se očekuje menstruacija, i obično se povećava sve brže kako se bliži prvi dan propuštene menstruacije. O dinamici povećanja hCG hormona govorićemo detaljnije kasnije.

Međutim, imaj na umu da neke žene proizvode više hCG-a od drugih, pa se količine u krvi ili urinu može razlikovati u zavisnosti od tvog prirodnog nivoa hormona.

Kada dobiješ pozitivan rezultat testa za trudnoću, to znači da je test otkrio hCG u urinu.

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Test za rano otkrivanje trudnoće je pouzdaniji nego ikada pre sa napretkom tehnologije i inovacijama u medicini, a neki su čak 99% pouzdani ako se pravilno koriste. 

Naravno, ovo se razlikuje od testa do testa, pa je najbolje da proveriš ambalažu i letak sa informacijama koji se isporučuju sa testom za trudnoću da bi videla koliko je tačan.

I, naravno, poželećeš da pročitaš taj letak kako bi bila sigurna da pravilno koristiš test, tako da rezultat testa bude što je moguće tačniji.

Može li test za trudnoću da pogreši?

Da, testovi za trudnoću ponekad mogu biti pogrešni. 

Iako smo naglasili u tekstu iznad da testovi za trudnoću mogu biti do 99% tačni, to ipak ostavlja 1% šanse da neće pokazati tačne rezultate, a ti se brojevi i dalje oslanjaju na to da test koristiš ispravno.

Zbog toga se mnoge žene odlučuju za drugi test trudnoće, kako bi bile sigurne da je rezultat tačan.

Ako se rezultati testa ne podudaraju nakon dva testiranja, možda je vreme da razgovaraš sa svojim lekarom kako bi uradio test krvi da potvrdi da li si trudna.

Postoji nekoliko stvari koje mogu uticati na tačnost rezultata testa za trudnoću, uključujući:

  • Piješ puno vode – to može razblažiti količinu hCG-a u urinu stoga će ga testovi za trudnoću teže detektovati
  • Prerano si uradila test – tvoj test na trudnoću ne može otkriti nivo hCG-a ako je još uvek suviše nizak 
  • Nisi pravilno koristila test
  • Uzimaš lekove koji mogu uticati na rezultate testa trudnoće kao što su lekovi protiv alergije na promethazin, neki lekovi za lečenje epilepsije i neki lekovi za neplodnost

U koje doba dana se radi test za trudnoću?

Ako planiraš da uradiš test za utvrđivanje trudnoće, najbolje je da to učiniš ujutru.

Zbog čega?

Zato što se mokraća nakupila dok si spavala, pa je koncentrisanija kada ustaneš, odnosno biće prisutno više hormona trudnoće u urinu.

Ukoliko ujutro nećeš imati vremena za testiranje (ustajanje iz kreveta i odlazak na posao na vreme može biti žurba), možeš ga uraditi i kasnije tokom dana ili uveče.

Ako planiraš da uradiš test tokom dana, pokušaj da zadržiš mokraću što je duže moguće pre testiranja i izbegavaj da piješ previše vode ili druga pića.

Posle koliko dana kašnjenja ciklusa treba uraditi test za trudnoću?

Različiti testovi trudnoće imaju različite nivoe osetljivosti, što znači da se mogu uzeti u različito vreme ciklusa kako bi se utvrdilo da li si u drugom stanju ili ne.

Za najtačnije rezultate, trebalo bi da uradiš kućni test za trudnoću prvog dana propuštene menstruacije.

To je obično kada su tvoji hCG hormoni dovoljno porasli da ih bilo koji test trudnoće može otkriti.

Postoje i neki testovi trudnoće koji se mogu uzeti već 5 ili 6 dana pre izostanka menstruacije. Oni su dovoljno osetljivi da otkriju i najmanju količinu hormona trudnoće u urinu.

Međutim, ako obavite neki od ovih testova u danima pre izostanka menstruacije, može da pokaže lažan negativan rezultat.

Kao što smo ranije spomenuli, tvoj nivo hormona trudnoće može rasti sporije od drugih, što znači da bi i dalje mogao biti preslab da bi ga test mogao otkriti čak i ako si trudna. Uradi još jedan test za nekoliko dana kada menstruacija treba da počne za tačnije rezultate.

Kako se radi test za trudnoću i kako se tumače rezultati?

Većina savremenih kućnih testova trudnoće se koristi tako što piškiš na kraj testa nekoliko sekundi. 

Kada to uradiš, sačekaj nekoliko minuta kako bi test učinio svoju magiju i rekao ti da li si trudna ili ne. 

Prilično jednostavno, zar ne?

Mnoge žene preferiraju ovaj način testiranja jer je brz i jednostavan, ali ako ne voliš da piškiš po štapiću, neki testovi trudnoće će ti takođe dati mogućnost da ih ubaciš u bočicu sa urinom. 

U svakom slučaju, nakon nekoliko minuta test za rano otkrivanje trudnoće će pokazati rezultate.

Kako se tumače rezultati?

Svaki test trudnoće razlikuje se po tome kako pokazuje rezultate, stoga je najbolje da pročitaš pakovanje i pogledaš instrukcije. Naravno, uvek treba da pročitaš informativni letak i pakovanje kako bi bila 100% sigurna da uopšte ispravno koristiš test.

Test trake za trudnoću

Test trake imaju 2 linije koje ukazuju na to da li si trudna ili ne, odnosno da li je pronađen hormon trudnoće u urinu. 

Ukoliko si uočila samo prvu, kontrolnu liniju: test je negativan. 

Prikazivanje obe linije, kontrolne i test linije: test je pozitivan.

Ako nije uočljiva ni jedna linija ili se prikazuje samo druga, test linija: test nije ispravan, stoga ga ponovi još jednom.

Imaj na umu: moguće je da se na testu jasno pojavi prva linija, dok je druga dosta bleđa. Ovo može ukazivati da je test pozitivan, ali je nivo hormona trudnoće u urinu suviše slab. U tom slučaju ponovi test za nekoliko dana. 

Digitalni test za trudnoću

Digitalni test za trudnoću je nešto jednostavniji za tumačenje, jer prikazuje samo + ili –.

Pogađaš i sama: + na digitalnom testu znači da si trudna, – označava negativan test, a ukoliko se ne pojavi ništa test je neispravan.

Testovi za trudnoću vrste

Kada su u pitanju testovi za trudnoću vrste se razliku, ali postoje dve glavne vrste testova za trudnoću: testovi urina i krvi. Testovi urina se obično rade kod kuće, iako ih možeš uraditi i u ordinaciji, dok testove krvi radi lekar.

Testovi krvi se retko rade jer su skupi i imaju isti rezultat kao i test urina. Ova vrsta testa trudnoće se radi pomoću malog uzorka krvi koji se analizira u bolnici ili zdravstvenoj ustanovi. 

Ono u čemu je veća razlika između ova 2 testa je u tome što test krvi ne otkriva samo da li je hormon trudnoće prisutan u tvom telu, već takođe može utvrditi koliko je hormona prisutno.

Osim toga, test krvi može dati preciznije parametre vrlo rano u trudnoći – u roku od 9 do 12 dana nakon začeća ploda. Za ovaj test se uzima tvoj uzorak krvi i šalje u laboratoriju na analizu. Rezultati mogu potrajati od nekoliko sati do više od jednog dana, dok testovi urina, kao što smo već govorili u tekstu iznad, daje rezultate nakon nekoliko minuta. 

Tvoj lekar takođe može izabrati da koristi test krvi za upoređivanje nivoa hCG-a tokom trudnoće. 

To je zato što se nivo hCG-a obično udvostručuje svaka 2 dana tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće. Ako se nivoi ne povećaju, to može ukazivati na problem s trudnoćom. Izuzetno visoki nivoi hCG-a mogu značiti da nosite blizance ili da postoji problem sa trudnoćom.

Pogledajte vrtoglavi skok nivoa hCG-a od poslednje menstruacije po nedeljama: 

  • 3 nedelja: 5-50 mIU/ml
  • 4 nedelja: 5-426 mIU/ml
  • 5 nedelja: 18-7340 mIU/ml
  • 6 nedelja: 1080-56500 mIU/ml
  • 7-8 nedelja: 7650-229000 mIU/ml
  • 9-12 nedelja: 25700-288000 mIU/ml
  • 13-16 nedelja: 13300-254000 mIU/ml
  • 17-24 nedelja: 4060-165400 mIU/ml
  • 25-40 nedelja: 3640-117000 mIU/ml

Testovi krvi su skuplji i, za mnoge žene, čekanje na termin može biti teško. Kućni testovi ti omogućavaju da brzo saznaš da li si trudna ubrzo nakon začeća.

Šta ako su testovi za trudnoću bili negativni, a menstruacija kasni?

Najverovatnije ćeš zatrudneti oko 14 dana nakon početka poslednje menstruacije – ovo je tipično vreme za ovulaciju žena u ciklusu. 

Izuzetno je važno zapamtiti da se to razlikuje od žene do žene, pa čak i iz meseca u mesec. Ako si ovulirala kasnije nego što se očekivalo, ili si zatrudnela bliže očekivanoj menstruaciji nego što je tipično, test za trudnoću neće biti najprecizniji ako si se testirala tačno oko propuštene menstruacije.

Ipak, trudnoća nije jedini razlog zbog čega tvoj menstrualni ciklus može da kasni. Navešćemo još neki od razloga:

  • Ovulirala si kasnije u mesecu nego obično, što je dovelo do toga da ti menstruacija kasni
  • Hormonski poremećaj
  • Stres
  • Hronični umor
  • Gubitak ili povećanje telesne težine
  • Pothranjenost
  • Preterano vežbanje

Ako si dobila negativan test za trudnoću, ali još uvek nije započela menstruacija, preporučujemo ti da se ponovo testiraš oko 5 dana kasnije. Ukoliko je ponovo negativan, savetujemo da posetiš lekara.

Da li može da se desi lažno pozitivan test za trudnoću?

Lažno pozitivni i negativni rezultati mogu se pojaviti iz različitih razloga. Takođe je važno zapamtiti da nakon što dobiješ pozitivan test za trudnoću, odmah poseti lekara kako bi započela ranu prenatalnu negu.

Hemijska trudnoća

Moguće je imati pozitivan test trudnoće čak i ako tehnički niste trudni. Ovo se naziva “hemijska trudnoća”.

Hemijska trudnoća nastaje ako oplođeno jaje, odnosno embrion, nije u mogućnosti da se implantira ili raste vrlo rano. To se može dogoditi iz širokog spektra razloga.

Do ranog gubitka trudnoće ne dolazi zbog bilo čega što je žena uradila. To može biti rezultat problema unutar materice, kao što su:

  • mioma
  • oštećeno tkivo
  • urođena anomalija materice 

Male količine određenih hormona, poput progesterona, mogu smanjiti verovatnoću implantacije i rasta embriona.

Smatra se da su hemijske trudnoće vrlo česte, ali obično ostaju neotkrivene ako se ne uradi test trudnoće. Ovi pogrešni rezultati ranih testova mogu biti emocionalno iscrpljujući.

Iz tog razloga, preporučuje se da sačekaš da uradiš za trudnoću test nedelju dana nakon što si očekivala početak menstruacije.

Vanmaterična trudnoća

Ponekad se embrion može razviti izvan materice. To dovodi do pojave vanmaterične trudnoće.

Vanmaterična trudnoća se obično dešava ako se oplođena ćelija zaglavi u jajovodu tokom svog putovanja do materice. 

Šta sve može dovesti do vanmaterične trudnoće:

  • oštećeno tkivo ili upala u jajovodu
  • pogrešno oblikovan jajovod
  • istorija prošlih infekcija materice

Vanmaterična trudnoća se takođe može javiti u grliću materice, jajnicima ili trbušnoj šupljini.

Vanmaterična trudnoća se ne može nastaviti. Embrion nije održiv, jer nema mesta za rast ili napredovanje izvan materice.

Embrion će i dalje proizvoditi hormon trudnoće, iako je implantiran na pogrešnom mestu. To može izazvati lažno pozitivno očitavanje na testu trudnoće kod kuće.

Vanmaterična trudnoća je hitan medicinski slučaj jer može biti veoma štetna za ženu ako se ne leči. Može doći do velikog gubitka krvi ili gubitka reproduktivnih organa.

Vanmaterična trudnoća ima sledeće simptome:

  • mučnina i bolne grudi (što su takođe simptomi normalne trudnoće)
  • oštri talasi bola u abdomenu, karlici, ramenu ili vratu
  • jak bol na jednoj strani stomaka
  • krvarenje
  • vrtoglavica ili nesvestica
  • pritisak na vaš rektum

Odmah potražite medicinsku pomoć ako sumnjate da imate vanmateričnu trudnoću!

Nedavni pobačaj ili abortus

Test može biti lažno pozitivan nakon gubitka trudnoće, bilo putem pobačaja ili abortusa.

Tokom trudnoće, nivo hCG nastavlja da raste kako placenta raste, udvostručuje se svakih nekoliko dana i dostiže vrhunac oko 10 nedelja. Kada trudnoća prestane, nivo hCG počinje da opada, ali to je spor proces.

Hormon može ostati u krvi i urinu do šest nedelja po završetku trudnoće, pa je zbog toga moguće da test za trudnoću bude lažno pozitivan.

Ako je pobačaj bio spontan, takođe je moguće da nije svo tkivo povezano sa trudnoćom uklonjeno. To će uzrokovati da nivo hormona trudnoće ostane povišen.

Kada se to dogodi, za uklanjanje tkiva često je potrebna manja hirurška procedura koja se naziva dilatacija i kiretaža (D i C).

Trudnoća je divan period za svaku buduću mamu, jer osećate kako jedan novi život raste u vama.

Kada saznaš dobre vesti, zakaži termin kod lekara kako bi tvoja prenatalna nega mogla da počne. Čestitamo! Zaista smo uzbuđeni zbog vas.