Zategnuta koža nije samo rezultat genetike – vaše svakodnevne navike imaju ogroman uticaj na ono što vidite u odrazu ogledala. 

U zavisnosti od toga koga pitate, nega lica može značiti bezbroj različitih stvari. 

Da li povremeno stavljate masku za hidrataciju? 

Čitate li deklaraciju svakog proizvoda za negu lica koji koristite?

Možda samo koristite specijalni sapun za lice?

Istina je, naravno, da to može biti sve od navedenog i još mnogo toga. 

Imajte na umu: svaka nega lica je jedinstvena i individualna kao i osoba koja prati tu rutinu. 

Nemaju svi isti tip kože, godine, niti gene da bi ista nega lica bila pogodna za sve. Stoga ćemo u nastavku teksta objasniti sve što treba da znate kako biste pravilno negovali svoje lice, i zadržali mladalački sjaj i tokom narednih decenija. 

Saveti za čišćenje i negu lica – 3 glavna koraka 

Možda sumnjate da imate suvu, masnu ili osetljivu kožu, ali da li zaista poznajete svoj tip kože? 

Poznavanje vašeg tipa kože može vam mnogo pomoći u rutini nege lica, jer upotreba pogrešnih proizvoda za vaš tip kože može pogoršati akne, suvoću ili druge probleme sa kožom.

Ipak, postoje 3 glavna koraka za negu lica koje trebate primenjivati neovisno o vašem tipu kože, a to su:

  • Čišćenje – umivanje lica
  • Toniranje – balansiranje kože
  • Hidriranje – omekšavanje kože

Čišćenje lica, odnosno umivanje je najosnovniji korak svake rutine za negu lica. Naša koža svakodnevno dolazi u kontakt sa prljavštinom i zagađivačima iz spoljnog okruženja, stoga je potrebno nežno ih ukloniti.

Umijte se barem 2 puta dnevno, ujutru i uveče, kako biste izbegli začepljenje pora i pojavu akni. Pored umivanja, postoje i proizvodi za čišćenje lica, ali nikada nemojte zaboraviti na umivanje kao osnovni vid čišćenja lica. 

Toniranje lica se radi uz pomoć tonera, odnosno toniranih krema. Tonere treba nanositi nakon čišćenja lica, i pre stavljanja bilo čega od drugih kozmetičkih preparata. 

Nanošenje tonera čistim rukama je najefikasnije. Samo sipajte nekoliko kapi u dlan, pa ga nežno nanesite. Većina formula se može koristiti ujutru i uveče, ali možda ćete želeti da koristite one sa piling kiselinama samo noću, ili svaki drugi dan.

Hidriranje kože se radi uglavnom uz pomoć hidratantnih krema, a njihova osnovna funkcija, kao što i sama reč kaže je da hidrira i omekša vašu kožu.

Hidradantne kreme su jedan od proizvoda koje lekari preporučuju da se koriste tokom cele godine, za sve tipove kože.

Kada su u pitanju saveti za čišćenje i negu lica, odvojićemo još jedan koristan savet: koristite serume za negu lica.

Serumi za lice su veoma moćni saveznici vaše kože. Ispunjeni su koncentrisanim dozama aktivnih sastojaka, a mogu ublažiti brojne probleme poput podočnjaka, fleka i bora. 

Čak i ako nemate posebnih problema sa kožom lica, svakome je ujutru potreban jedan opšti antioksidativni serum kako bi se zaštitio od agresora koje svakodnevno upijamo preko kože.

Zaštita od sunca je takođe bitan faktor za negu lica!

Iako niste na moru, svakodnevna i dosledna upotreba krema za pre i posle sunčanja pomaže u sprečavanju razvoja finih linija i bora, teksturalnih nedostataka i promena u izgledu pora tokom vremena. 

Što je još važnije, svakodnevna upotreba krema za sunčanje može pomoći u sprečavanju stvaranja određenih karcinoma kože. Stručnjaci preporučuju da koristite kreme sa zaštitnim faktorom od najmanje 30. Takođe, postoje preparati za negu lica koji već u sebi sadrže zaštitni faktor protiv UV zračenja. 

Saveti za čišćenje i negu lica za sve tipove kože:

  • Ostanite hidrirani
  • Menjajte jastučnicu najmanje 1 nedeljno
  • Uvijte kosu pre spavanja
  • Svaki dan nanosite kremu za sunčanje 15 minuta pre izlaska 

Počnite sa osnovnom i jednostavnom rutinom da vidite kako vaša koža reaguje. Kada već steknete rutinu, možete isprobati dodatne proizvode kao što su piling i maske. 

Savetujemo da testirate nove proizvode pre aktivne upotrebe, posebno ako sumnjate da imate osetljivu kožu. Ovo vam može pomoći da identifikujete potencijalne alergijske reakcije.

Da biste testirali nov kozmetički preparat:

  • nanesite malu količinu proizvoda na malo područje kože, poput unutrašnje strane zgloba 
  • sačekajte 48 sati da vidite da li postoji reakcija
  • proverite područje 96 sati nakon nanošenja da biste videli da li imate odloženu reakciju

Alergijska reakcija može uključivati iritaciju, pogotovo ako je koža sklona crvenilu, male izbočine ili svrab. Ako primetite ove simptome, isperite područje koje ste testirali vodom i blagim sredstvom za čišćenje. Zatim isprobajte drugi koji više odgovara vašem tipu kože.

Najbolji proizvodi za negu lica

U ovom delu ćemo navesti koji su to najbolji proizvodi za negu lica, počevši od onih najosnovnijih, a to su – dnevna i noćna krema za lice.

Steknite naviku da koristite kreme za lice od sredine 20-ih godina. 

Korišćenje kreme za lice je važno jer održava vlažnost i elastičnost vaše kože, što može pomoći u smanjenju bora, staračkih pega i drugih finih linija. Kreme za lice takođe deluju kao zaštitna barijera za vašu kožu. 

Dnevna krema i noćna krema se razlikuju prema ulozi koju imaju u rutini nege lica.

Razlika između dnevne i noćne kreme

Razlika između dnevne i noćne kreme ponekada nije baš najjasnija, stoga ćemo sada pojasniti. 

Dnevne kreme koje ujutro nanosite formulisane su da zaštite vašu kožu od agresora iz okoline sa kojima ćete se suočiti kada izađete iz kuće. Mnoge dnevne kreme sadrže antioksidante koji minimiziraju dejstvo slobodnih radikala, i obično imaju laganu formulu. 

Pored toga, dnevne kreme formiraju zaštitni sloj na koži lica i blokiraju UV zračenje. 

Zbog toga se preporučuje dnevna krema za negu lica koja sadrži SPF faktor, i naravno ne zaboravite da krema treba odgovarati vašem tipu kože.

Dnevna krema za negu lica je generalno nemasna i nelepljiva, pa se sa lakoćom može naneti i ispod šminke. Sa druge strane, noćna krema regeneriše i obnavlja kožu. Noćne kreme mogu imati težu teksturu u poređenju sa dnevnim kremama, a pored toga imaju sastojke koji umanjuju rane znakove starenja. 

Svakodnevno kombinujte dnevne i noćne kreme za najefikasniju negu lica. 

Roleri za masažu lica

Roleri za masažu lica izrađeni su od nežnog materijala i dizajnirani su za masažu lica i stimulaciju limfnog sistema u cilju: 

  • rešavanja toksina
  • ublažavanja napetosti mišića
  • smanjenju natečenosti
  • stimulaciju protoka krvi

Masaža lica prelaskom rolera po koži (uvek sa uljem ili serumom) ključan je za isušivanje viška tečnosti sa lica i, uz redovnu upotrebu, toniziraće i podići vašu kožu. Neki roleri za lice imaju dva kraja: jedan sa većim valjkom namenjen za čelo, obraze, vilicu i vrat, i jedan sa manjim valjkom za masažu ispod očiju.

Međutim, postavlja se pitanje da li roleri za masažu lica uopšte deluju?

Roleri za masažu lica su efikasni na mnogo nivoa – od podsticanja protoka krvi, tako da koža unese više hranljivih materija i kiseonika, do isticanja tečnosti i masaže dubokog tkiva.

Redovna masaža lica zaista će promeniti oblik vašeg lica, jer baš kao i mišići u našem telu i mišići lica se stežu, zadržavaju napetost i postaju opušteni usled upotrebe. Osim toga, roleri za lice imaju valjak koje je prirodno hladan, pa masaža lica ujutru pokreće cirkulaciju i pomaže u smirivanju upale i crvenila.

Mnogi ljudi koriste rolere za masažu lica preko maske kako bi pomogli sastojcima da prodru dublje, ali možete koristiti i roler za lice kao poslednji korak u vašoj rutini nege lica iz istog razloga: kako biste povećali apsorpciju proizvoda. 

Kako koristiti roler za masažu lica:

  • uvek masirajte lice prema gore i u jednom smeru, nikada ne trljajte gore-dole
  • ponovite do pet okretanja nagore u svakoj regiji, a prvo se izmasirajte prema spolja ispod linije vilice
  • zatim masirajte lice prema liniji kose, ispod jagodica, a zatim duž njih
  • na kraju, valjajte ravno duž obrva, a zatim nagore na čelu
  • masirajte sporije preko vrata i vilice, ali budite brži iznad i ispod obraza

Savet stručnjaka: Držite roler za masažu lica u frižideru. 

Dok većina kristalnih valjaka za lice prirodno ostaje hladna, upotreba ekstra rashlađenog alata sužava pore i budi umorno lice na kraju dugog dana (ili rano ujutro). Takođe je odličan za upotrebu kod glavobolje. Koristite roler za masažu lica 2 do 3 puta nedeljno, najmanje 5 minuta, i videćete razliku na licu za nekoliko nedelja.

Maska za lice

Da li su maske za lice vredne truda?

Maske za lice nude visoko koncentrisane tretmane za rešavanje specifičnih problema sa kožom. Međutim, za razliku od tonera ili seruma, maske isporučuju sastojke pod okluzijom, što pomaže da se sastojci efikasnije apsorbuju u samu kožu.

Ovi kozmetički preparati nisu krucijalan faktor za negu lica. Zamislite maske kao dodatke vašoj rutini nege kože – nisu neophodne, ali korisne.

Ako želite uključiti masku za lice u svakodnevnu negu, evo 3 vrste zasnovane na performansama koje treba uzeti u obzir.

Hidratantne maske: Njeni sastojci na koži sprečavaju ulazak vazduha i za kratko vreme ćete dobiti veću apsorpciju. Preporučuje se da ih držite u frižideru kako biste dobili i antiinflamatornu korist.

Noćne maske: Maske za noć ili spavanje će imati gušću teksturu i pomoći će vam da “zarobite” sve sastojke koje nanesete na svoju kožu. One su idealne za zrelu ili jako suvu kožu.

Maske od gline ili blata: One upijaju ulje i mogu imati blagi piling efekat, stoga su odlične za masna područja. Ne morate je stavljati na celo lice, već možete ciljati samo nekoliko područja.

Savet stručnjaka: Nanosite maske posle seruma, ali pre hidratantne kreme, osim ako je to maska za noćenje koja ne sme da stoji, koja može da zameni vašu noćnu hidratantnu kremu. Kao i svaki proizvod koji nadopunjuje vašu redovnu rutinu, maske treba koristiti umereno – ne više od jednom nedeljno kako bi se sprečila iritacija.

Nega usana 

Za razliku od kože na ostatku tela, usne nemaju lojne žlezde koje su odgovorne za proizvodnju ulja za meku i hidriranu kožu.

Iako biste mogli instinktivno polizati usne kako bi bile vlažne, to zapravo dovodi do još veće suvoće.

Nega usana podrazumeva svakodnevno korišćenje hidratantnih proizvoda. Ako su vam usne jako suve, možda ćete želeti da napravite piling 1-2 puta nedeljno.

Ukoliko imate zdrave usne piling nije neophodan. Međutim, ako su vam usne suve i ljuskave, nežnim pilingom možete izgladiti grube mrlje, tako da se kozmetika za usne nanosi ujednačenije.

Ispucale usne mogu biti posledica stresa, dehidracije, hladnoće ili ugriza. 

Da biste poboljšali zdravlje usana, ostanite hidrirani i izbegavajte da grizete usne, što neki ljudi rade gotovo nesvesno.

Kao i kod kože lica, takođe je važno nanositi kremu za sunčanje na usne sa najmanje 30 faktorom, koji može biti sadržajan već u proizvodima za negu usana.

“Magične formule” za negu lica koje trebate izbegavati

Koliko puta ste čuli za “magičnu formulu” nege lica koju možete primenjivati sami kod kuće? 

Čak i poznate ličnosti neretko promovišu razne čudotvorne napitke, pa tako glumica Ema Stoun tvrdi da je njena tajna za negu kože – soda bikarbona!

Međutim, istina je da ove formule mogu naneti više dugoročne štete nego koristi, jer mogu oštetiti barijeru vaše kože.

Navešćemo one najpopularnije “uradi sam” trikove koje trebate izbegavati, čak iako svi to rade.

Sok od limuna: Upotreba soka od limuna za negu lica polazi od činjenice da ima limunsku kiselinu – sastojak koji pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija i ubrzava razvoj novih. Iako se limunska kiselina može koristiti u pripremi maska za lice, previše je kisela da bi se direktno nanosila na kožu, pa može uzrokovati pojavu tamnih mrlja nakon izlaganja suncu. Pored toga, limunska kiselina može osušiti i izritirati vašu kožu.

Soda bikarbona: Nega lica sodom bikarbonom može ukloniti zaštitnu barijeru kože, izmeniti njenu pH vrednost i poremetiti prirodne bakterije na površini kože koje sprečavaju pojavu infekcija i akni. 

Šećer: Kao piling, šećer je previše grub za kožu na licu.

Beli luk: Iako se vekovima koristi u medicinske svrhe, a u poslednje vreme za lečenje akni, u sirovom obliku beli luk može izazvati kožne alergije, ekcem, upalu kože i vodene plikove.

Neki od ovih sastojaka mogu biti prirodni i isplativi, ali nisu formulisani za vašu kožu. Čak i ako ne osetite neposredne nuspojave, ovi sastojci mogu izazvati odloženo ili dugotrajno oštećenje kože lica, stoga izbegavajte da sami pravite svoje formule bez prethodnog savetovanja sa dermatologom!

Nega lica u trudnoći

Ukoliko ste buduća mama, svemu je potrebna dodatna pažnja – od toga koju hranu unosite u telo do onoga čime hranite svoju kožu.

Postati majka, posebno mama po prvi put, prekretnica je u životu svake žene, ali dolazi sa svojim izazovima. Od jutarnje mučnine do hormonskih promena i problema sa negom kože, vaš svakodnevni život počinje da prati potpuno novu rutinu za brigu o vama i vašoj bebi koja raste. 

Zato trebate kreirati rutinu za negu lica koja je bezbedna, jednostavna i efikasna. 

U većini slučajeva javlaju se problemi sa kožom i kosom poput akni, tamnih fleka i opadanja kose, a rešavaju se prirodno nakon prvog tromesečja. Međutim, može se desiti i obrnuto, odnosno da kasnije dođe do pojave akni i povećanja pigmentacije, što je vrlo uobičajeno i naziva se “trudnička maska” iliti melazma. 

Navešćemo uobičajene probleme sa kožom koji se javljaju tokom trudnoće.

Hormonske akne: Ako ste mislili da ste u tinejdžerskim godinama prestali sa aknama, razmislite ponovo. Hormonske promene, povećana osetljivost i prekomerno suva koža mogu izazvati akne tokom trudnoće. Međutim, akne se mogu lečiti i dok ste u drugom stanju, stoga se posavetujte sa lekarom koji je najbolji način za prirodno rešavanje akni. 

Pigmentacija: Povećana osetljivost na sunce, uparena sa hormonskim fluktuacijama, može izazvati pigmentaciju svuda, pa čak i u naborima na vašem telu, poput vrata ili ispod pazuha. To čini nanošenje adekvatne kreme za sunčanje još važnijim.

Strije: Ovo je jedan od najčešćih problema sa kojima se žene suočavaju tokom trudnoće. Vaša koža će se rastegnuti i proširiti kako bi napravila mesta za vaše dete, što često dovodi do strija. Iako je koža sama po sebi prilično elastična, kada je previše rastegnuta dolazi do trajnog lomljenja vlakana kolagena i elastina u tkivu, što dovodi do pojave strija. 

Nažalost, pojava strija je neizbežna u trudnoći, a koliko će biti upadljive zavisi najviše od elastičnosti vaše kože i gena. Redovno hidriranje kože tokom trudnoće može umanjiti pojavu strija, ali ih neće u potpunosti sprečiti bez obzira koliko ih marljivo nanosili. 

Ako želite da smanjite strije, nemojte čekati nekoliko meseci ili odlagati godinu ili dve od porođaja misleći da će same nestati. Počnite da koristite proizvode protiv strija čim vaš lekar kaže da ste spremni.

Nega bebinog lica

Ne postoji ništa poput meke, nežne bebine kože – i ništa poput nervoznog deteta iritiranog osipom od pelena, kapicom za kolevku ili drugim kožnim problemima. Mnoge bebe su sklone iritaciji kože u prvih nekoliko meseci. Evo šta možete učiniti po tom pitanju.

Nega bebinog lica ne zahteva nikakav poseban tretman – većina osipa kod bebe ne nanosi nikakvu štetu i prolazi samo od sebe. Iako se briga o bebinoj koži može činiti složenom, zapravo morate znati samo 3 jednostavne stvari:

  • Koje kožne probleme možete lečiti kod kuće?
  • Koji kožni problemi zahtevaju medicinski tretman?
  • Kako možete sprečiti nastanak kožnih problema?

Bubuljice i bele tačke: Bebine „akne“ zapravo nisu akne kakve imaju tinejdžeri i odrasli. Bubuljice na bebinom nosu i obrazima obično se same očiste za nekoliko nedelja. Dakle, ne morate da lečite akne kod beba niti da koristite bilo kakav losion.

Beleg: Mnoge bebe imaju urođene belege. Područja sa promenom boje kože nisu nasledna. Možda će biti tu kada se vaša beba rodi, ili se mogu pojaviti nekoliko meseci kasnije. Uopšteno, belezi nisu razlog za brigu i ne zahtevaju lečenje. Međutim, ako vas zabrinjava beleg na koži vaše bebe, razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Ekcem: To je svrab, crveni osip koji se može pojaviti kao odgovor na određeni okidač. Ovo stanje je uobičajeno kod dece koja u porodici imaju astmu, alergije ili atopijski dermatitis. Ekcem se može pojaviti na licu vaše bebe kao osip. Vremenom postaje gust, suv i ljuskav. Takođe ga možete videti na laktovima, grudima, rukama ili iza kolena. 

Da biste lečili ekcem kod vaše bebe, identifikujte i izbegavajte sve okidače. Koristite nežne sapune i deterdžente i nanesite umerene količine hidratantnih krema. Ozbiljniji ekcem treba lečiti lekovima na recept.

Suva koža: Verovatno ne biste trebali da brinete ako vaše novorođenče ima oljuštenu, suvu kožu, to je česta pojava kod beba, pogotovo ako se rodi kasnije nego što je trebalo. Koža ispod nje je savršeno zdrava, mekana i vlažna. Za suvu kožu razgovarajte sa pedijatrom samo ukoliko suva koža vašeg deteta ne nestaje.

Nega lica za tinejdžere

Kada se vašem telu dogodi adolescencija, ono prolazi kroz niz transformacija.

Kao dete, vaša koža se često obnavlja. Međutim, kako počinju tinejdžerske godine učestalost obnavljanja se smanjuje. Generalno, tinejdžerska koža je čvršća i otpornija od kože dece, ali i dalje elastična i sposobna da se brzo regeneriše.

Koža lica tinejdžera zadržava dosta kolagena (najzastupljenijeg proteina u našem telu). Ali kako uđete u odraslo doba, proizvodnja kolagena se smanjuje, što čini vašu kožu sklonom opuštanju, finim linijama i borama.

Kao odgovor na hormonalne promene u vašem telu, razvija se nekoliko kožnih problema. Možda je najznačajnija promena u vašoj koži povećana proizvodnja ulja ili sebuma. 

Prekomerno nakupljanje ulja i znoja zadržava prljavštinu i ostatke šminke u ćelijama vaše kože. To dovodi do začepljenja pora i izbijanja akni. 

Odrasli, takođe, nisu sigurni od izbijanja akni iako je učestalost manja nego kod tinejdžera, osim ako je to zbog zdravstvenog stanja ili loše ishrane. Kod odraslih žena je veća verovatnoća da će razviti akne zbog hormonalnih promena tokom trudnoće i menstruacije. 

Međutim, hormoni odraslih imaju tendenciju da se izjednače i postanu konzistentniji, što rezultira manje teškim oblicima akni nego što se javljaju kod tinejdžera.

Sa kojim se uobičajenim kožnim problemima suočavaju tinejdžeri?

Tinejdžerske akne: Kao što smo već rekli, akne su jedno od najčešćih kožnih oboljenja sa kojima se tinejdžeri suočavaju. To je prvenstveno uzrokovano prekomerno aktivnim znojnim žlezdama u koži i nakupljanjem mrtvih ćelija kože i bakterija, što dovodi do upale u porama. 

Znojne žlezde se stimulišu kada hormoni postanu aktivni tokom puberteta, zbog čega su tinejdžeri skloniji aknama. Možete dobiti akne na licu, vratu, grudima, leđima i ramenima, odnosno područjima sa najvećim brojem funkcionalnih žlezda.

Masna koža: U određenoj meri, masna koža može biti posledica genetike, ali za neke to može biti posledica hormonalnih promena koje uzrokuju višak proizvodnje ulja.

Ako imate masnu kožu, ali nemate akne, osnovni uzrok viška sebuma možete lečiti laganim čistačima i hidratantnim kremama bez ulja. Takođe možete koristiti maramice za lice u redovnim intervalima da upijete višak ulja, tako da vam nakupljeno ulje ne začepi pore.

Prekomerno znojenje: Možete ga kontrolisati tako što ćete se tuširati dva puta dnevno, koristiti dezodorans za telo kao i antiperspirante koji vam mogu pomoći u kontroli prekomernog znojenja.

Nosite tkanine od prirodnih vlakana, poput pamuka i lana, kako biste omogućili koži da diše i upija znoj. Izbegavajte začinjenu hranu jer može izazvati prekomerno znojenje, kao i stres.

Ekcem/atopijski dermatitis: Ekcem je uobičajena kožna bolest kod tinejdžera. Ako ste u detinjstvu imali ekcem, postoje šanse da se nastavi tokom tinejdžerskih godina. U ovom stanju vaša koža postaje suva i svrbi. 

Bradavice: To su mesnate, tamne kvržice i kvržice koje mogu izrasti ispod noktiju, na prstima, na poleđini ruku ili na tabanima. Za lečenje bradavica možete koristiti tečni azot da biste zamrzli njihov rast, ili ih spaliti laserskim ili hemijskim tretmanima.

Nega lica za tinejdžere će biti efikasna ako rano započinjete vežbanje zdravih navika. Tinejdžeri su skloniji problemima sa kožom zbog promene hormona i stresa, stoga na vreme počnite sa svojom rutinom nege lica kako biste eliminisali ili umanjili probleme sa kožom. 

Nega kože lica posle 30

Starost sa sobom nosi iskustvo, mudrost, ali i mnoštvo problema sa kožom. 

Kako starite, kapacitet vaše kože i oporavak ćelija se pogoršavaju, stoga je nega kože lica posle 30 godine veoma važna za dugotrajan mladalački izgled.

Hajde da pogledamo kroz šta sve prolazi vaša koža nakon 30 godine i kako možete da održavate njeno zdravlje:

  • izgleda opušteno
  • počinje da se suši
  • pojavljuju se znaci starenja
  • mogu se pojaviti tamne mrlje
  • česte su akne na čeljusti
  • koža postaje osetljiva
  • pojavljuju se podočnjaci

Uzrok problema sa kožom tokom 30-ih godina takođe može biti i stres. Stres od posla, čuvanje dece i briga o kući mogu vas sprečiti u održavanju dobrog zdravlja vaše kože. 

Nega kože posle 30 godina ne razlikuje se preterano od uobičajene nege lica. 

Za skidanje šminke koristite proizvod koji odgovara vašem tipu lica, i uvek uklonite šminku i prljavštinu pre nego što legnete na spavanje. 

Svaki dan započnite borbom protiv suve kože hidratantnom kremom. 

Dodajte serum. Ako vam je koža suva, dodajte serum pre nanošenja hidratantne kreme. Serumi su generalno koncentrisaniji bogatim sastojcima protiv starenja i lakše se upijaju u kožu.

Tretirajte dobro predeo oko očiju. Predeo oko očiju obično je prvo mesto na kojem se razviju fine linije, jer je koža tu mnogo tanja od kože na ostatku lica. Krema za oči sa sastojcima kao što su glicerin ili niacinimid (vitamin B3) pomoći će u sprečavanju stvaranja linija i umanjiti podočnjake i natečenost očiju.

Pošto vam oči mnogo rade tokom dana, od treptanja do izražavanja emocija, samo to može izazvati prerano starenje.

Štaviše, genetski razlozi, ultraljubičasti (UV) zraci, spoljni stresori i način života takođe mogu dovesti do bržeg starenja kože oko očiju.

Uobičajeni problemi kože oko očiju:

  • tamni podočnjaci
  • fine linije
  • natečenost (uključujući i natečenost podočnjaka)

Bez obzira na to koliko imate godina, nikada nije prerano ili prekasno da svojim očima pružite ljubav koju zaslužuju.

Najčešće postavljano pitanje o hidriranju ovog dela lica je: da li se može koristiti hidratantna krema za predeo oko očiju? 

Odgovor je da. 

Sve dok ne iritira oči, možete koristiti istu kremu za čišćenje i hidrataciju kože oko očiju.

Kada je u pitanju nega kože lica posle 30 godina, vašoj koži je više nego ikad potreban preparat za zaštitu od sunca, kako bi se izbeglo prerano starenje kože uzrokovano oštećenjem od sunčevih zraka. 

Ne štedite na hidrataciji kože ni uveče. Poboljšajte prirodni proces obnove kože hidratantnom kremom koja sadrži hidratantne sastojke i sastojke protiv starenja, poput niacinimida i peptida.

Nega lica posle 50

Po prirodi vremena i gravitacije, znakovi starenja – duboke bore, mrlje od sunca, gruba tekstura i gubitak volumena najuočljiviji su u srednjim godinama.

Nepotrebno je reći da nega lica posle 50 godine počinje svakodnevnim čišćenjem lica. 

Neiritirajuća, blaga sredstva za čišćenje lica neće oduzeti ništa od prirodnih ulja koje imate na koži, niti će iritirati suvu i osetljivu kožu. 

Za one sa suvljom kožom, najbolje je koristiti sredstva za čišćenje lica koje pružaju dobru zaštitu sa sastojcima koji štite kožu, poput ceramida. 

U redu je da i dalje koristite piling, ali nemojte preterivati. Kod ljudi starijih od 50 godina spoljni sloj kože postaje tanji i delikatniji. Zato izbegavajte agresivne pilinge koji mogu izazvati mikro suze na epidermisu ako se zanesete. Kako biste bezbedno uklonili mrtve ćelije kože, preporučuje se korišćenje nežnog pilinga kao što je regenerativni piling za čišćenje, ne više od 3 puta nedeljno, a zatim ga isprati eliksirom sa umirujućim sastojcima, poput ceramida i kamilica. 

Govorili smo već o rolerima za masažu i značaju masaže lica u tekstu iznad. Međutim, i ovde ćemo naglasiti da redovna masaža lica čini čuda za vašu kožu. 

Deluje na oblikovanje mišića lica i smanjuje nakupljanje tečnosti, kao i na poboljšanje protoka krvi, obnavljanje ćelija, toniranje tkiva i povećanje proizvodnje kolagena.

Zašto je kolagen bitan? 

Kolagen je mreža za podršku našoj koži – to je ono što daje strukturni integritet kože, a kako kolagen opada, koža postaje opuštenija pa se pojavljuju i bore.

Pored kolagena, i nivo hijalurona (složenog šećera) počinje da se smanjuje tokom 30-ih i 40-ih godina što čini fine linije i duboke bore uočljivijim. Kada se lokalno nanosi, hijaluronska kiselina može pomoći u obnavljanju i zadržavanju ćelijske vlage zbog čega je tako čest sastojak i u serumima i u hidratantnim kremama – posebno u formulama za zrelu kožu. 

Za bore, hiperpigmentaciju i nevidljiva fotooštećenja, potražite preparate sa retinolom, derivatom vitamina A koji, kada se lokalno nanosi, pospešuje obnavljanje kože, posvetljuje ton kože, uklanja hiperpigmentaciju i pomaže u proizvodnji kolagena. 

Nega lica bez kozmetičkih preparata

Svi sanjamo o besprekornoj, sjajnoj koži, ali sa novim proizvodima koji stalno dolaze na police i naizgled beskrajnim savetima za negu kože na internetu, nije uvek lako shvatiti koja bi rutina za negu lica vama najbolje odgovarala. Srećom, nega lica ne zavisi isključivo od kozmetičkih preparata, premda su oni neizostavni deo svakog tretmana.

Počećemo od osnovnih saveta za negu lica. 

Prvo, ne dodirujte svoje lice!

Naše ruke dodirnu bezbroj predmeta u toku dana, a prstima nećemo samo raširiti bakterije po koži, već može doći i do povećanja bora, pa čak i gripa ili drugih virusa.

Kroz tekst smo više puta istakli važnost hidratacije kože. Međutim, nemojte zaboraviti da je izrazito bitno da se hidrirate i iznutra! Nedostatak vode u telu znači manje sjajnu i više opuštenu kožu.

Konzumirajte dovoljno voća i povrća, pogotovo ono voće i povrće koje je zelene boje. 

Zašto zelene boje? 

Zato što uobičajeno sadrže puno hlorofila koji je dobar za posvetljenje kože, hidrataciju i stimulaciju limfnog sistema, zbog čega je dobar i za celulit. 

Spavajte pametnije.

Ne radi se samo o tome da imate 8 sati sna svakog dana. Nega lica će vam biti bolja ako koristite čiste svilene jastučnice, odnosno jastučnice od materijala koji lako klizi po koži i sprečava gužvanje i bore. 

Iako vam se možda prvi pogled učini da nega lica naposletku zvuči kompleksno, nemojte se probuditi sutra i požalite što danas niste vodili računa o svojoj koži. Uz posvećenost rutini za negu lica, možete odahnuti znajući da će vaš blistav, zdrav ten trajati tokom većeg dela vašeg života.

Izgradite svoj arsenal za večan ten i pogledajte celokupnu ponudu kozmetike za negu lica na našem web sajtu, pa poručite željene proizvode iz udobnosti svoje fotelje!